plantenwinkel.nl
  • Plantenwinkel.nl
  • Vers van kwekerij
    Ruim aanbod planten
    Verkoopt ook boompjes
tuinland
  • Tuinland
  • Landelijke aanbieder
    Ook veel tuinspullen
    Verschillende winkels
plantje.nl
  • Plantje.nl
  • Speciaalzaak
    Snelle bezorgservice
    Ook verzorgingsproducten
bol.com planten
  • Bol.com
  • Verschillende leveranciers
    Goedkope producten
    Ook kunstplanten beschikbaar
plnts.com

Hoeveel water moet ik een vetplant geven?

Hoeveel water moet ik vetplanten geven en wanneer? De nummer 1 reden dat vetplanten en cactussen niet overleven is doordat ze teveel water krijgen. De vuistregel is dan ook, geef liever te weinig water dan te veel. Anderen denken weer dat succulenten helemaal geen water nodig hebben. Dat is ook niet helemaal waar. Vetplanten en cactussen groeien onder andere inderdaad in gebieden waar lang geen regen valt maar wanneer het wel regent kan er zelfs meer neerslag vallen dan in Nederland. Succulenten kunnen die droge periode goed overbruggen door water op te slaan in de bladeren, steel of zelfs soms de wortels. 

Hebben vetplanten water nodig?

Vetplanten hebben dus wel water nodig, dus hoe weet je wanneer je ze water mag geven en hoeveel? Er zijn heel veel verschillende soorten succulenten en cactussen met elk hun eigen needs & wants. Ik zal wat dieper ingaan op de populaire planten of planten met speciale wensen in aparte blog posts, maar voor nu zijn hier wat algemene tips:

Wanneer succulenten water geven?

  • Geef pas water als de aarde helemaal uitgedroogd is. Hoe weet je wanneer dat is? De toplaag kan er wel droog uit zien maar de aarde in de pot kan vochtig zijn: Steek een satéprikker, ijsstokje of gewoon je vinger in de aarde. Is de aarde vochtig? Dan geen water geven! Er zijn ook speciale vochtigheidsmeters te koop. Deze prik je in de aarde en de meter geeft aan of de aarde droog of vochtig is. Check de aarde op verschillende plekken in de pot om te zien of het inderdaad overal droog is.
  • Planten drinken meer in hun groei seizoen. Dit is voor de meeste vetplanten en cactussen in de zomer maar kan voor sommigen soorten verschillen. Weet je de naam van jouw plant? Dan kun je de specifieke verzorging vinden voor jouw plant op bijvoorbeeld cactiguide.com of succulentguide.com. Als je de naam van jouw vetplant of cactus niet weet, vraag het dan op bijvoorbeeld Facebook!
  • Geef woestijncactussen geen water in de winter. Pas als het weer wat warmer begint te worden in de lente kun je de prikkerige plantjes weer wat geven.
  • Handig om te weten is dat vetplanten met dunne bladeren vaker water nodig hebben dan vetplanten met dikke, fleshy bladeren. 
  • Zien de blaadjes van je vetplant er een beetje verschrompeld uit? Dan heeft ie waarschijnlijk wel wat water nodig. Double check of het ook echt gaat om een dorstig plantje en dat de bladeren er niet slecht uitzien door te veel zon of juist te veel wate.

Hoeveel water heeft een vetplant nodig?

  • Het belangrijkste tijdens het water geven, is dat het water weg kan lopen en de aarde weer op kan drogen. Als de wortels onder water staan is er geen airflow en kan er geen zuurstof bij, waardoor wortelrot ontstaat. Er dient dus altijd een gaatje onder in de pot te zitten. Overtollig water dat niet opgezogen is door de aarde en in de sierpot of schotel achter blijft gooi je weg. Nu wacht je weer tot de aarde is opgedroogd. 
  • Zoals eerder gezegd hoeven de vetplantjes in de herfst en winter minder én minder vaak water maar houd wel rekening met de verwarming binnenshuis die de lucht (en dus de potgrond) sneller uitdroogt. Het helpt om regelmatig te checken en om zo ook een feel te ontwikkelen voor de behoeften van jouw plantje!
  • Gebruik een gieter met een kleine tuut of een spuitfles om zo direct op de aarde water te geven.  Er zijn mensen die een sportbidon gebruiken of zelfs een grote pipet. Ik heb zelf een spuitfles die ze ook in tattooshops gebruiken om gerichter water te kunnen geven. Dit is vooral handig om tussen de bladeren te kunnen komen. De planten zelf blijven liever droog dus gebruik geen sproeifles.
  • Geef liever een wat grotere scheut water dan wat druppeltjes. Als alleen de toplaag van de aarde steeds wat druppels krijgt kan dit er voor zorgen dat de wortels van de plant ook bij het oppervlak gaan groeien wat zorgt voor een niet heel gezond plantje. Je kunt om dit te voorkomen ook het beste water geven in een schotel onder de pot. Dan wordt het water van onder opgezogen door de aarde. Het water dat na een paar uur niet opgezogen is, gooi je wederom weg.

Plaats een reactie